Ihmisen paikka

17.12.2020

Systeemiäly on yksi kiehtovimmista käsitteistä ikinä. Esa Saarisen ja Raimo Hämäläisen kehittämä toimintamalli on helppo ymmärtää väärin. Sitä on todella vaikeaa ymmärtää oikein. Tavallaan sitä ei edes voi täysin ymmärtää. Kyse on tavasta toimia.

Systeemiälyä on siellä, missä asiat menevät ns. putkeen, tapahtuu juuri niin kuin tahdomme. Näin ei aina tapahdu. Maailma on monella tavalla sekaisin, koska emme riittävästi ymmärrä saati hallitse kokonaisuutta, jossa toimimme. Emme toimi fiksusti, vaan tuotamme paljon sellaista mitä kukaan ei tahdo.

Systeemiälylle olisi huutava tarve, mutta sitä puuttuu sieltä, missä monimutkaisia ongelmia ratkotaan yliyksinkertaisin keinoin.

Esa Saarinen kiteyttää oheisella videolla upeasti systeemiälyn perustekijät. Jokainen niistä on iso haaste mielelle, joka pyrkii helppoihin ja nopeisiin ratkaisuihin. 

Erityisen hienoa systeemiälyssä on ajatus, että systeemit eivät ole meistä erillisiä juttuja, vaan me kaikki toimimme erilaisten systeemien sisällä ja myös luomme niitä. Kun reagoimme johonkin juttuun. otamme kantaa puolesta tai vastaan, toimimme systeemin osana ja aiheutamme systeemissä vastareaktion.

Systeemiälyä on se, että nousee tilanteen yläpuolelle ja on valmis muuttamaan myös omaa kantaansa.

Ihmisen paikka on siis systeemin sisällä. Me olemme osa kaikkea sitä minkä keskellä elämme: perheen, työpaikan, yhteiskunnan, maailman. Joudumme kaiken aikaa pohtimaan, mikä olisi oikea tapa toimia kulloisessakin tilanteessa. Milloin pitää vaieta, milloin huutaa suoraa huutoa? Milloin kannattaa olla sisukas, milloin lakata hakkaamasta päätä seinään?

Systeemiäly on kokonaisuuden hahmottamista oikein. Sen tärkeimpiä työkaluja ovat kuunteleminen, asioiden avoin tarkastelu ja toisilta oppiminen. Sitä ei voi tehdä, jos kuvittelee olevansa kaikessa oikeassa. Siksi systeemiälykkyys edellyttää myös nöyryyttä ja lempeyttä. Systeemiälykäs ei pelkää olevansa väärässä, koska hän ei perusta elämäänsä omille mielipiteilleen.

Esa itse on elävä esimerkki ihmisestä, joka ei leveile tiedoillaan tai ymmärryksellään. Hän reagoi asiaan kuin asiaan uteliaan innostuneesti ja raikkaan rehellisesti. Hän näkee jokaisessa ihmisessä aarrearkun, jonka sisältö saattaa joskus olla piilossa vain siksi, että henkilö pelkää tutkia itseään. 

Systeemiälyn perusoletuksissa on ihmiskäsitys, jonka mukaan jokainen voi vaikuttaa systeemiin enemmän kuin uskoo voivansa. Tässä on toivomme. Me ihmiset olemme toistemme toivo. Käytä valtaa, joka sinulla on!

Systeemiäly on toimimista ihmisten kanssa ja kautta, aitoa yhdessä tekemistä. Ihmiselle ei ole tilaa siellä, missä ei ole turvallista ilmaista olevansa eri mieltä jostakin asiasta. Paras lopputulos syntyy kun asioita katsotaan kaikilta kannoilta, mutta samalla toimitaan niin, että kukaan ei putoa kyydistä ja muodosta omaa alaryhmää.

Ihmisten muodostamissa systeemeissä ei ole tavatonta, että moni kokee itsensä mitättömämmäksi kuin onkaan. Systeemi tarvitsee kaikkien panoksen ja siksi on tärkeää, että jokainen tunnistaa ja ymmärtää oman arvonsa oikein.

Ihmisen oikea paikka on systeemin keskellä. Ihminen ei ole systeemin kohde, orja tai uhri vaan sen osapuoli. Oleellista on, miten systeemissä kohdellaan sen ehkä tärkeintä tekijää. Hierarkkisissa systeemeissä ihmiset kutistetaan laittamalla heidät arvojärjestykseen. Sillä on kammottavia seurauksia suorituskyvyn kannalta.

Kokonaisuudessa onnistuminen on systeemiälyn ylväs tavoite. Se on mahdollista vain silloin kun ihmisten arvo nähdään oikein ja se toteutuu arjessa. Oma kokemukseni on, että ihmiset kokevat räikeätä vähättelyä useimpien systeemien taholta ja ovat siksi systeemivastaisia. Tämä ei ole kovin systeemiälykästä. 

Alistamalla ihmiset systeemit tuhlaavat valtavan määrän tärkeintä resurssiaan ja estävät oman kukoistuksensa kehittymistä. Tilanne muuttuu vain niin, että ihmiset asemoivat itsensä oikein, hahmottavat oman paikkansa systeemissä. Helpommin sanottu kuin tehty. Systeemiälyn käsite tarjoaa oivat tikapuut tähän työhön.