36. Kaikella on iso merkitys
Työtä voi tarkastella kolmesta suunnasta: mitä saadaan aikaan (tulokset), miltä työ tuntuu (tuntemukset) ja kuinka hyvin työ täyttää tarkoituksensa (tarkoituksenmukaisuus).
Jos ylikorostetaan tuloksia, saatetaan päätyä ihmisten riistokäyttöön teettämällä heillä töitä, jolle ei ole todellista tarvetta. Jos taas ylikorostetaan ihmisten tuntemuksia, voidaan päätyä tehottomaan ja itsetarkoitukselliseen puuhasteluun, tuottamaan kovalla tohinalla vähän villoja.
Tarkoituksenmukaisuuden merkitystä on vaikea liikaa korostaa. Kyse on työn mielekkyydestä monessa mielessä.
"Idioottimaisen tehtävän tekeminen ei ole todellinen saavutus. Ei kannata tehdä hyvin sitä, mitä ei kannata tehdä ollenkaan", Abraham Maslow sanoo.
Townsend täräyttää saman asian omaan suoraviivaisen tylyyn tyyliinsä näin:
"Jollet pysty suorittamaan jotakin erinomaisesti, älä suorita sitä lainkaan. Jos et onnistu erinomaisesti, se ei ole tuottoisaa eikä hauskaa. Jollei tuotto eikä hauskuus ole motiivisi, mitä helvettiä täällä teet?"
Vaatii käsittämättömän paljon rohkeutta nousta vastustamaan typeriä toimintatapoja ja sanoutua niistä irti. On niin helppo olla hiljaa ja mennä porukan mukana, kulkea lauman mukana, vaikka reitti veisi rotkoon.
Olemalla puuttumatta havaitsemiinsa epäkohtiin ihminen ei pääse vastuustaan, hän vain väistää sen. Jos pomosi pompottaa pyytämällä sinua pikaisesti täyttämään typeriä päähänpistojaan, joko purat kiukkusi häneen tai johonkin sellaiseen, johon luotat. Jos hyvästä työtoveristasi puhutaan porukassa pahaa hänen selkänsä takana, joko asetut puolustamaan tai asetut vastaan.
Hiljainen hyväksyntä on suuri syyllinen siihen apeuteen ja pahoinvointiin, joihin ihmiset työpaikoilla ovat vaipuneet. He eivät saa olla oma itsensä, vaan tuntevat joutuvansa loputtomasti tekemään kompromisseja sydämensä kanssa.
Hiirulaisena hierarkian oksalla
Valtava määrä luovaa voimaa ja elämän energiaa tuhlautuu siksi, että ihmiset tyytyvät hiirulaisen osaansa, potkien vastuun palloa pois omalta tontiltaan.
Hyvän työn uudessa anatomiassa ihminen ei odota, että hänelle annetaan valta tehdä työnsä hyvin. Hän yksinkertaisesti ottaa sen, Bob Woowardin sanoin "esimiestään uhmaten". Uudessa taloudessa ja uudenaikaisissa yrityksissä se ei ole hänen oikeutensa, se on jokaisen velvollisuus asiakasta ja itseään kohtaan.
Oleta, että sinulla on kaikki valta. Lopeta vasta, kun joku pysäyttää sinut perustelemalla miksi jokin toinen tapa on parempi. Saattaa olla, että saat hankalan tyypin maineen, mutta se on pieni hinta siitä vapaudesta, että saat syttyä tekemään työsi niin hyvin kuin haluat.
Unelmien työssä on seitsemän ominaisuutta:
- Ihminen saa olla oma itsensä
On etuoikeus saada työssään olla oma itsensä, tuntea, että ei tarvitse tippaakaan teeskennellä ollakseen mieliksi jollekin.
· Työ haastaa ihmisen venymään parhaimpaansa.
Työn pitää olla niin haasteellista, ettet nukahda (henkisesti) sen ääreen. Voiko mikään olla tylsempää kuin osata työnsä vaikka unissaan.
· Ristiriidat uskalletaan nostaa pöydälle.
Muodollinen yksimielisyys on helppo saavuttaa, kun kukaan ei uskalla aidosti ilmaista omaa kantaansa. Kokouksessa saatetaan kyllä tehdä yksimielinen päätös, mutta vasta illalla kotona ihmiset ilmaisevat värikylläisin sanakääntein todellisen kantansa asiaan.
Kaikki on hyvin niin kauan, kun tiimi ei joudu tiukkaan paikkaan. Kriisissä testataan, pystyykö parvi lentämään yhdessä.
· Ongelmat eivät lamaannuta (ainakaan pitkäksi aikaa).
Erimielisyydet ja kohdatut ongelmat eivät tulehduta henkilösuhteita, ainakaan kohtuuttoman pitkäksi aikaa. Yhdessä töitä tekevien ihmisten ei välttämättä tarvitse pitää toisistaan, mutta heidän on pystyttävä toimimaan yhdessä synnyttääkseen sen mitä ovat tekemässä.
· Arvostus aikaansaannosten perusteella.
Jos ihmisiä arvostetaan ja kuunnellaan aseman eikä aikaansaannosten perusteella, päästetään pyrkyrit ja pelurit pilaamaan yhteinen urakka.
· Mutkaton meininki
Mikään ei vapauta tunnelmaa yhtä nopeasti ja perusteellisesti kuin yhdessä nauraminen. Ihmiset ovat luovimmillaan silloin, kun heidän ei tarvitse jännittää tai kokea esiintyvänsä muiden seurassa.
· Juhlia arjen keskellä
On tärkeätä yhteishengen kannalta järjestää pikkujouluja ja läksiäisjuhlia, mutta täyttä dynamiittia on piristää arkea juhlistamalla sitä pienillä huomaavaisuuksilla.
Minä Oy:n pääjohtajaksi
Tom Peters esittää uudessa "Reinventing work" -nimisessä kolmen pikkukirjan sarjassa muodossa työteesinsä. Lähtökohtana on, että
- Työ sellaisena kuin sen tunnemme luodaan ja keksitään uudelleen seuraavan kymmenen vuoden kuluessa samalla tavalla kuin varastot luotiin uudelleen trukkien keksimisen jälkeen ja maatilat puimurin tulon jälkeen. Vuonna 1970 puutavaraa täynnä olevan laivan purkaminen vei 108 mieheltä viisi päivää, nyt kahdeksalta yhden päivän.
- Jokaisen työntekijän tulee suorittaa "asennesiirto" (Attitude Transplant) ja alkaa käyttäytyä kuin itsenäinen yrittäjä: tehdä itsestään tuotemerkki, Sinä Oy.
- Olet oman yhtiösi pääjohtaja, olet vastuussa elämästäsi. Huolehdi itsestäsi hyvin. sillä kukaan ei ole velvollinen elättämään sinua, kukaan ei ole sinulle velkaa uraa tai työpaikkaa.
- Olet sitä mitä teet. Sinä olet mitä teet, olet hankkeesi, työtehtäväsi, projektisi ("You are your projects").
- Kaikella mitä teet on oltava merkitys, ISO MERKITYS.
Peters korostaa, että kenenkään ei kannattaisi tuhlata kallista aikaansa tekemällä tyhjänpäiväisiä juttuja, sellaisia, joilla ei ole MITÄÄN merkitystä kenellekään. On etsimällä etsittävä ja tehtävä asioita, jotka ravitsevat henkeä, sielua, olemusta.
Peters houkuttelee jokaista nousemaan poterostaan tekemään jotain sellaista, joka saa ajattelemaan ja pakottaa tekemään jotain sellaista, jota ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt tai ajatellut tekevänsä. Lähde kesken kiireisen työpäivän rannalle kävelemään kahdeksi tunniksi tai vieraile koulussa, vanhainkodissa. Vietä ilta kirjastossa. Mene oopperaan, jos tapanasi ei ole. Käy katsomassa koripallo-ottelu, jos et ole koskaan käynyt. Pelaa sulkapalloa, jos et ole koskaan pelannut. Ui avannossa. Tee jotakin, joka herättää sinut ajattelemaan ja näkemään toisin, MITÄ TAHANSA!
Mitä tämän voisi käytännössä tehdä? Esimerkiksi näin:
- Kirjoita paperille lista ihmisistä, joiden kanssa vietät aikaasi töissä ja vapaa-aikana. Valitse näistä satunnaisesti muutama ja mieti mitä he odottavat sinulta. Mieti sitten pieniä konkreettisia keinoja, joilla voisit antaa heille enemmän kuin nyt.
- Kirjoita paperille hankkeet, joissa olet mukana työssäsi ja yksityiselämässä. Mieti keinoja muuttaa nämä hankkeet innostavimmiksi. Mikä sytyttäisi sinut antamaan itsestäsi enemmän kussakin tehtävässä niin, että tekeminen ei olisi pelkkää suorittamista, puurtamista hohdottoman tavoitteen toteutumiseksi?
- Lähde tietoisesti laajentamaan tuttavapiiriäsi. Lähesty ihmisiä, jotka innostavat sinua. Opi heiltä. Opi myös niiltä, joita et voi sietää. Tutustu itseesi. Älä pelkää tuntemuksiasi, vaan tunnustele niitä, jäljitä niiden alkuperää. Huomaat, miten valtavat voimat jylläävät sisälläsi, inhon ja riemun aallot tunkevat pintaan, mutta yrität pitää pokkasi.
Hyvän työn uusi anatomia lähtee siitä, että työlläsi on väliä. Älä anna sen olla mitätöntä. Aseta uusi taso olemisellesi ja innostuksellesi. Älä tuhlaa elämääsi ja voimiasi kuluttamalla aikaasi asioihin, jotka ovat yhdentekeviä.