33. Tyyli ja tunne tehoavat

Amerin isoja kihoja matkusti kesällä 1991 Nizzaan tapaamaan Kirsti Paakkasta. He yrittivät saada tämän ottamaan vastaan raskaasti tappiollisen kansallisaarteen, Marimekon.

Paakkanen oli pari vuotta aikaisemmin luopunut Womenasta, mainostoimistosta, joka tuli kuuluisaksi paitsi töistään, tyylistään ja mustiin pukeutuvasta omistajastaan, myös siitä, että sen palkkalistoilla oli pelkkiä naisia.

Kaupanhieronnassa tuli selväksi, että Amer halusi eroon Armi Ratian luomuksesta enemmän kuin Kirsti Paakkanen halusi sitä itselleen. Monien isojen ja pienien virheiden ja väärinarvioiden seurauksena Marimekosta oli tullut raskas taakka Amerille, joka muutenkin kieriskeli vaikeuksissa. Kuudessa vuodessa rahaa oli palanut 200 miljoonaa markkaa.

Paakkanen tiesi, mitä nimi sopimuspaperissa tarkoittaisi: raskasta risusavottaa ja suurta taloudellista riskiä.

Joutilaana olemaan ei Paakkasta ole kuitenkaan luotu. Hän siis palasi Suomeen ja päätti, että Marimekko nousee.

Astuessaan ensimmäistä kertaa silmin nähden apaattisten marimekkolaisten eteen syyskuussa 1991 hän ilmoitti nöyrästi:

"En osaa tätä alaa. Minä tarvitsen teitä kaikkia avukseni. Jos autatte minua, näytämme taivaan merkit. Haluan, että yhdessä nostamme Marimekon siksi yhtiöksi, mikä sen kuuluu olla."

Saneerauksilla ja irtisanomisilla yhtiö ja sen ihmiset oli revitty vereslihalle. Kun Paakkanen perehtyi talon tilanteeseen, se paljastui paljon huonommaksi kuin myyjä oli antanut ymmärtää ja ymmärtänyt olevan.

Pohjalta on onneksi vain yksi suunta: ylös.

Kolme asiaa Paakkanen halusi muuttaa: ulkoisen kuvan, sisäisen hengen ja tuloksen. Hän ei kerta kaikkiaan halunnut haudata omaisuuttaan uuteen yhtiöön.

Ensitöiksi määriteltiin viidellä käsitteellä, mitä Marimekko haluaa olla: omaleimainen, toimivaa designia, volyymia, suomalaista ja hyvää hinta-laatusuhdetta.

Paakkanen ällisteli, miten paljon sadan hengen yritykseen oli ladattu byrokratiaa, titteleillään tärkeileviä pikkupomoja, tyhmiä raportteja, tulehtuneita ihmissuhteita. Hän ei enää ihmetellyt, miksi yhtiö teki tappiota.

Titteleiden tilalle Paakkanen halusi toisten kunnioittamista ("vieressäsi istuu lahjakkuus"), henkeä ("henki on kulttuuria"), arkionnellisuutta ("arkeen pitää saada kultareunat"), palvelemista ("asiakasfilosofiamme on palveleminen, joka on enemmän kuin palvelu") ja eettistä vastuuta ("eettisyys on aktiivista energiaa").

Kolme vuotta myöhemmin yhtiön velat oli maksettu pois, ja kun yhtiö vuonna 1999 listautui pörssiin, se noteerattiin 80 miljoonan markan arvoiseksi.

Helppo ei haasta

Kirsti Paakkanen syntyi Saarijärvellä kauan sitten. Hän oli köyhän perheen iltatähti, jolle äiti jaksoi vakuuttaa, että tätä ei ole tehty epäonnistumaan elämässä.

Ihmelapsi pakkasi laukkunsa ja muutti 15-vuotiaana Helsinkiin, oli Elannossa myyjänä, siivosi, luki työn ohella lukion ja hankki mainoshoitajan tutkinnon.

Vuonna 1969 hän loi Womenan, jota tuli johtaneeksi kaksi vuosikymmentä ennen kuin myi sen McCannille 1988 ja vetäytyi Nizzaan elämään mukavasti.

Oleminen ei ollut niin ylellistä kuin saattaa kuulostaa. Mieli alkoi pian tehdä takaisin Suomeen tekemään jotain. Tarjous Marimekosta ei heti sytyttänyt. Armia Ratian kuoleman jälkeen yhtiö oli luisunut alamäkeä. Kun kauppaa hierottiin, myyntiä oli kasassa 74 miljoonaa ja tappiota 9 miljoonaa. Yhtiöstä kuitenkin pyydettiin 26 miljoonaa markkaa, johon sisältyivät 20 miljoonan markan velat.

Pitää olla joko numeroita ymmärtämätön tai luottaa itseensä ja yhtiöön tehdäkseen ostopäätöksen. Kirsti Paakkanen on aina ajatellut, että helppojen asioiden tekeminen ei haasta tarpeeksi. Niinpä hän sanoi juu, koska halusi takaisin töihin ja "maksaa rakkausvelkaansa Suomelle, maalle, jossa hän on saanut toteuttaa omat unelmansa.

Näytelmällä pitää olla käsikirjoitus

Kirsti Paakkanen on kiteyttänyt Marimekon toimintatyylin ja -ideologian kymmeneen kohtaan.

  • Marimekko on esimerkki

Mitä teetkin, ole esimerkkinä. Jokaista tekoamme seurataan. Tekosi puhuvat kovemmalla äänellä kuin sanasi. Olemme tänään suunnannäyttäjiä myös asiakkaidemme kulutuskäyttäytymiselle. Tämä on suuri vastuu.

  • Innosta

Sinun on oltava innostunein "pelaaja". Tarvitsemme täydellisesti yhteen hiileen puhaltavan ryhmän, jotta voisimme olla esimerkkinä muille yrityksille. Kun tällainen esimerkillinen ryhmä rakentaa kokonaisuuksia, sen yksittäisiä jäseniä ja heidän suortuksiaan arvioidaan ja palkitaan yhteistuloksen perusteella.

  • Kehitä

Ohjaa esimiehenä päätöksentekoa sille tasolle organisaatiossa, jossa sille on paras tietopohja. Johtajien tulee määritellä suunta. Luottamus on hyvä asia, mutta kontrolli on tärkeää.

  • Varmista

Sinun tehtäväsi on varmistaa, että jokainen työ, jonka delegoit, myös toteutuu oikein. On erinomainen idea, että ympärilläsi on mahdollisimman laaja ryhmä, mutta aina on varmistettava, kuka vastaa työn toteutumisesta ja että se pysyy sovitussa suunnassa.

  • Sitoudu

Kun asia on yhdessä päätetty, seiso päätöksen takana, vaikka alun perin olisitkin ollut eri mieltä.

  • Etsi

Etsikäämme uutta. Tehkäämme joka sesongille näytelmä, jolla on käsikirjoitus. Käsikirjoituksen pitää toimia suunnittelusta myymälään. Käsikirjoituksen pitää olla kaikkien tiedossa.

  • Tunnista

Tunnista, paikallista ja eliminoi ongelmien lähteet. Älä jää hoitamaan vain oireita.

  • Selvitä

Huolehdi siitä, että kaikki tietävät mihin ollaan menossa. Selvitä, että itse ymmärrät ja tiedät ja että muut ymmärtävät ja tietävät, missä kohtaa näytelmää edetään.

  • Marimekolla ei ole epäonnistumisen mahdollisuutta

Tärkeintä on asiakkaan kunnioittaminen. Siitä lähtee menestys. Marimekko ei esiinny missään projektissa ilman käsikirjoitusta, ilman kenraaliharjoitusta.

  • Suhdeorientoitunut markkinointimaailma

Arvomaailmat ovat muuttuneet. Tutustu uudelleen asiakkaaseesi. Arvioi ensin itsesi uudelleen, unohda vanhat asenteet.

Vain tyyliä ja laatua

Kun Kirsti Paakkanen alkoi myllätä Marimekkoa uuteen uskoon, hän ensitöikseen kiersi kaikki myymälät, jakoi kahvia ja kakkua, ja sai näin suoran kontaktin asiakkaisiin.

Lopullisesti vahvistui se, mitä Marimekko on ja mitä se ei ole. Se myy vain hyvin suunniteltua ja hyvin tehtyä, tyyliä ja laatua, ei halpaa eikä huonoa.

Valmistus keskitettiin Suomeen.

Organisaatiokaavion Paakkanen piirsi myös uusiksi. Vanhat tehtävänkuvaukset purettiin ja vastuu jaettiin tasaisemmin kaikille.

Uudessa Marimekossa organisaatio koostuu viidestä laatikosta, jossa ylimpänä ovat suunnittelijat, alimpana toimitusjohtaja ja niiden välissä Tuotanto, Markkinointi ja myynti, sekä Tukiyksiköt.

Ensi vuonna Marimekko täyttää 50 vuotta. Yhtiöllä on 26 omaa myymälää, 900 jälleenmyyjää, kolme tehdasta, tuotevalikoima, jossa on ympärivuotinen sesonki ja mediajulkisuutta enemmän kuin myynti ehkä edellyttäisi. Myynti kasvaa kohisten ja tulos on esittelykunnossa.

Kirsti Paakkanen on pitänyt minkä ihmisille syksyllä 1991 lupasi: Marimekko on näyttänyt kaikille taivaan merkit.