14 Katso tähteä, näe tähtitaivas
Itsensä tutkimisessa ovat hyvä lähteä liikkeelle tutustumalla tosiasioihin sellaisena kuin ne arjen vuorovaikutustilanteissa ilmenevät. Turhaa analysoimista on syytä välttää, sillä se on menneisyyden tonkimista. Jos lähtee psykologisella otteella kaivelemaan oman sielunsa syviä ja synkkiä syövereitä, löytää sisältään helposti tunkion, joka ei loputtomallakaan tonkimisella kuitenkaan muuksi muutu.
Mielellä on taipumus paljastaa itsensä, jos sen antaa niin tehdä. Tämä kuitenkin edellyttää, että ihminen osaa tarkkailla omaa mieltään tuomitsematta ja puuttumatta peliin kommenteillaan. Tosiasioihin ei saa otetta, jos niitä pelkää, haluaa kaunistella tai jos alkaa syytellä tai syyllistää itseään. Asioiden katsominen yksinkertaisesti ja suoraan on todella vaikeata, sillä mielemme on monimutkainen ja kiemurteluun taipuvainen.
Toiseksi, vaikka saattaa olla hauskaa harrastaa älyllistä aivovoimistelua käsitteillä ja mielikuvilla, hyödyllisempää on tutustua uteliaana oikeaan elämään juuri sellaisena ällistyttävän monimuotoisena ilmiönä kuin se hetkestä hetkeen edessämme ilmenee. Tavoitteena on vapautua mielen itse tehdyistä kahleista, ei koristella nykyistä selliä siedettävämmäksi tai vaihtaa vankilaa.
Itseensä tutustuminen on keino ohjata itseään paremmin. Itsetuntemus ei saa tarkoittaa itsekeskeistä kieriskelyä oman mielen sokkeloissa, se on loputonta oppimista elämän ihmeellisestä ja monimuotoisesta liikkeestä ja itsestä. Itsensä johtamisessa yritetään viime kädessä vapautua huolten kuormasta ja pienistä ja ahtaan itsekkäistä motiiveista.
Rakkaudet ratkaisevat
Mielen maisema paljastaa kahdella tavalla. Paljon voi päätellä siitä, mitä ihminen vastaa, mutta jotain kertoo sekin mitä hän ei itsestään sano.
Omia ja toisten vastauksia tulkitessa pitää kuitenkin olla varovainen, ettei tee liian pitkälle meneviä päätelmiä. Erityisesti kannattaa muistaa, että mieli elää ja muuttuu. Ei pidä jäädä kiinni menneeseen.
Mitä vastauksista sitten voi päätellä ja miten niitä tulisi tulkita?
1. Rakkaudet
Rakkauksien luettelo on usein pitkä ja sen tulisikin olla. Yksi tykkää luonnosta, toinen liikunnasta, kolmas itsestään. Lähes aina listalla on perhe nimillä yksilöitynä tai kollektiivina.
On tärkeää, että elämässä on tarpeeksi aikaa ihmisille ja asioille, joita rakastaa. Jos ei viikon aikana ole syttynyt mistään, jos ei ole kokenut elämän liekin tulisesti lepattavan, on elänyt erämaassa ilman vettä.
Mielenkiintoisia johtopäätöksiä voi tehdä myös siitä, onko omalla rakkauksien listalla työ. Joidenkin ihmisten mielestä työtä ei voi eikä saa rakastaa, riittää kun sitä sietää. Olen jyrkästi toista mieltä.
Työn rakastaminen ei vähennä tai uhkaa elämää kohtaan tuntemaa intohimoa, päinvastoin tuo hohdokkuutta yhteen tärkeään elämän osaan.
2. Mestaruudet
Suomalaisia pidetään huonoina itsensä kehujina, mutta luennoillani ihmiset ovat helposti löytäneet itsestään mestaruuksia heti kun olen korostanut, että tässä kysytään mitä mieltä itse olet itsestäsi eikä mitä mieltä muut ovat.
On tärkeätä, että hyvien ominaisuuksien lista on riittävän pitkä. Ei saa olla liian kriittinen itselleen. Kannattaa muistuttaa itseään mestaruuksistaan, heikkoudet tulvahtavat mieleen kutsumattakin. Voi myös kysyä itseltään, kokeeko riittävästi pääsevänsä työssään käyttämään kykyjään?
Rakkaudet ja mestaruudet ovat ydinaineksia Minun Juttuni rakentamisessa. Olen sitä mieltä, että ihminen voi tulla taitavaksi siinä mistä pitää, mutta hän vain harvoin voi kehittyä mestarilliseksi sellaisessa mitä ei rakasta.
3. Närästykset
Annatko henkisten happojen jäytää sisintäsi? Päätä mitkä närästykset haluat pois kiusaamasta. Aseta takaraja, jonka jälkeen ne ovat kadonneet mielestäsi.
Varo pitämästä tässä listassa asioita, joille et voi mitään. Miksi kantaa turhaa kuonaa mukanaan, kun elämässä on riittävästi "oikeitakin" raskauksia.
4. ja 5. Elämässä liikaa/liian vähän
Pane vastaukset vastakkain. Monilla on liikaa työtä ja murheita, liian vähän aikaa rakkaille. Olet sinut elämäsi kanssa, jos kumpikin lista on oikeasti lyhyt. Vastaukset näihin kysymyksiin kuvaavat yleensä kykyämme käyttää aikaamme.
Et muuten ole ainoa, jos tuntuu että aikaa on liian vähän ja tekemistä ihan tolkuttomasti…
6. Kehittämisen kohteet
Useimmat ihmiset ovat kirkkaan tietoisia asioista, joiden suhteen heidän tulisi kehittyä. Listalta löytyy konkreettisia taitoja (saksan kieltä, kotisivujen tekoa) tai henkilökohtaisia ominaisuuksia (pitkää pinnaa, positiivisuutta). Kokemukseni on, että rohkeutta riittää myös sanoa kehittämiskohteet ääneen.
Ihan eri asia on, miten määrätietoisesti ja tosissaan he todella tahtovat kehittää taitojaan ja poistaa osaamisensa tai ominaisuuksiensa pikku puutteita.
7. Tavoitteesi
Tämä on todella tärkeä kohta. Nyt punnitaan kuinka vakavasti vastaaja suhtautuu omiin vastauksiinsa ja kuinka tosissaan hän todella ottaa itsensä. Vastauksesta tähän kohtaan voi päätellä aikooko ihminen jäädä märehtimään ongelmiaan vai todella tehdä jotain niiden poistamiseksi.
On houkutus jäädä odottelemaan, että aika järjestäisi elämän. Jos ei tartu asioihin tänään niihin tuskin koskaan tulee tarttuneeksi. Lykkäämistä on todella vaikea lopettaa…
Kiteytä siis asiat, joita haluat kohentaa ja tartu tuumasta toimeen. Pyydä rohkeasti apua niiltä jotka osaavat. Et ehkä saa hyviä neuvoja, mutta oma kiihkeä kiinnostuksesi ratkaisusta riittää poistamaan pulmat päiviltä.
Älä kuitenkaan ahnehdi. Kolme tavoitetta on maksimimäärä, joka pysyy mielessäsi. Käytä huumoria ja muista, että elämän kuuluu olla keskeneräistä, eikä sen tarvitsekaan tulla valmiiksi. Tavoitteiden tulee olla houkuttelevia ja innostavia, mutta ne eivät saa johtaa siihen, että tähtitaivaan sijasta tuijotat ja kuljet kohti yhtä tähteä.
Live from Life
Mielen maisemassa elämää lähestytään toiveikkaasti, innostavana mahdollisuutena, ei pelottavana uhkana. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole olla yksisilmäisen myönteinen, sulkea silmänsä elämän raadollisuudelta ja julmuuksilta.
Elämä ei ole hyvää tai pahaa, elämässä on aina sekä hyvää että pahaa. Ihmiset eivät ole sitä tai tätä, me olemme sekä sitä että tätä. Elämä on suoraa lähetystä, vaikka nauhoitammekin sitä koko ajan ja katselemme uusintoina. Kiehtovaa tai pelottavaa elämässä onkin juuri se, että emme tiedä miten juoni kehittyy.
Meillä ihmisillä on taipumus jäädä kiinni menneen elämämme huippuhetkiin tai rakentaa elämämme toiveunien varaan. Molemmissa tapauksissa suora yhteys elämään katkeaa ja alamme elää mielikuviemme maailmassa.
Muistoissa eläminen voi olla miellyttävää, mutta se ei ole sitä, mistä elämässä on kyse. Ei tietenkään riitä, että mielen maisema on kaivettu esiin. Oleellista on ymmärtää, mitä sille voi, pitää ja haluaa tehdä.
Eivät palkkapussi ja pikkujoulu piinasta pelasta
Työ ja elämä ovat tajunnassamme tiukasti toisiinsa kietoutunut paketti. Jos elämä on kateissa, työstä voi saada pakopaikan ja lohtua, mutta ei elämä niistä täydeksi tule. Toisaalta jos työ on tuskaa, yksi elämän tukijaloista ontuu.
Tapamme erottaa työ ja muu elämä toisistaan lienee peräisin mekaanisen ja tieteellisen maailmankatsomuksen luonnottomasta taipumuksesta pirstoa todellisuus erillisiin osiin. Mieli ei toimi tiukan erottelevasti, vaan se sotkee asiat, liittää faktisiin tapahtumiin tunteita ja tunnelmia, antaa merkityksiä sinänsä vähäpätöisille asioille ja yhdistelee eri paria olevia juttuja usein mielivaltaisesti.
Työtä ja johtajuutta käsittelevässä kirjallisuudessa on ollut vaikea viime vuosia lukuun ottamatta löytää viitteitä siitä, että työn tekijät ja heidän johtajansa ovat inhimillisiä, tuntevia olentoja. Työ on haluttu saada näyttämään tuotteiden ja palveluiden tekniseltä tuottamiselta, jossa tunteita ei ole, tarvita eikä ainakaan näytetä.
Mutta tuntevat ihmiset reagoivat tunteella. Me loukkaannumme huonosta kohtelusta, me haluamme arvostusta, odotamme muutakin kiitosta hyvästä työstä kuin säännöllisen palkkapussin ja pikkujoulut.
Jos johtaja ei osaa tai halua kuunnella ihmisiä, hänen on turha kuvitella saavansa heidät puolelleen. Kun ihmiset eivät johtajan mielestä kanna vastuuta firman menestyksestä, hän koventaa vallankäytön keinojaan; korottaa komentoääntä, suoltaa lisää sääntöjä ja alkaa vahtia niiden pilkuntarkkaa noudattamista eli toimii juuri päinvastoin kuin olisi viisasta…